Samyang?

Hi. Lama tak post. Ayat cliche. Okay, bila kita cakap Samyang semua tau yang pedas tu kan? Yup yang tu lah. However, my friend, Wanie said orang Korea tak panggil Samyang since it is the name of the company. Instead, dyeorg panggil ikut flavour. Untuk yang ni, Buldak Bokkeum Myun (Korean: 불닭볶음면) (English: Spicy Chicken Roasted Noodles).

Yes I know semua ada style masing2 but in this post saja nak share how I cook this ramyun if ada yang nak cuba. Feel free to share your nak tau jugak. Basic dia ikut lah step dekat belakang packaging, insyaallah rasa pedas tu ada. Kadang2 kalau silap step pedas dia hilang. Yang berkaitan tu cari packaging yang ada halal je (reminder).

Prepare ingredients! Belakang tu sesame oil dengan hot pepper flakes (dia tak sama dengan serbuk cili)

Boil air, lembutkan mi dia 5 minit camtu.

Strain mi dia. Watch out for the steam. Letak tepi.

Letak minyak sikit je, pastu masuk lah kan apa2 (optional)

Masukkan mi dia, letak air dalam few sudu then tuang sos dia.

Dah kacau2 tuang hot pepper flakes ikut suka banyak mana lagi banyak lagi pedas.

Killer ingredient, sesame oil. Bau dia x leh tahan memang tengik tapi memang masuk lagi2 benda stir fry. Kadang2 boleh letak dalam porridge or sup telur serius best.

Siap.





I need to cover tightly sebab my housemates won't like the sesame oil smell. Tak tau nak explain camne bau dia but what I can say bau dia memang sgt 'asian'.

Basuh terus jangan tinggal2 tau ni common sense kalau share rumah dengan orang.
I'm planning nak post byk lagi makanan since I'm cooking here (sob sob rindu beli nasik dekat kefe). Few makanan yang pernah buat sendiri - tteokbokki, baked mac and cheese, gyeranppang, onigiri, udon, ayam masak merah, etc. tapi lupa nak ambik gambar. Wait for my next post, Seronok sangat masak kat sini, lagi2 masak untuk diri sendiri. Memang puas.

Makan dulu haha. Macam biase, makan depan laptop tengok cite pape.


1 comments:

 
Powered By Blogger