Udon! Udong?

This post gonna be weird. You know why? Jom tengok ingredients dia dulu and you can tell why.

Dari kiri, mussels, udon, white raddish, kelp (dia macam dried seaweed tapi keras, this one yang dah guna sebab dah habis kat rumah), kiub ikan bilis.
Obviously orang jepun tak guna mussels and all that. I just make them up ikut citarasa sendiri haha. Memang food terror habis. Kalau siapa yang tau ni basic buat broth utk Korean food but I think it is applicable kalau nak buat udon jugak sebab sedap apa. Tak percaya cuba try. I learn a lot from Maangchi youtube channel dengan variety show 3 Meals a Day (3MAD).

Rebus mi dia dalam 3-5 minit.

Potong radish tu. Nak buat macam mana? Potong dia dalam 3cm camtu, pastu buang kulit, slice dia menegak. Tak ingat dekat Maangchi or 3MAD, dia kata radish tu akan buat broth kita manis2 camtu.

Lepas dah siap lembutkan mi tu, strain (watch out panas) and ada tip from youtube is basuh mi tu dengan air sejuk, so dia jadi lagi kenyal.

Letak tepi kejap.

Rebus air balik, dalam 1 mangkuk untuk buat broth.

Masukkan radish tadi, kelp (yg keras kering lagi), dengan kiub ikan bilis (kalau betul kena guna ikan bilis betul but I purposely guna untuk sedapkan lidah sendiri, tak payah fikir pasal garam gula dah).

Dah mendidih, keluarkan semua tu balik.
Jangan buang. Simpan dalam peti sejuk. Maangchi ajar buat satu makanan dengan benda ni. Sedap jugak makan dengan nasik. Nanti kalau ada masa I will share how to cook (stir fry) this.


Masukkan mi pulak. 
Biarkan dia mendidih sikit pastu boleh lah buat semua benda optional tu.



This step is optional. For me, I put some mussels, sometimes crab sticks (crab sticks serius sedap dengan broth ni tapi dia senang terburai) and telur.

Dah mendidih. Jangan lupa tutup api.

Siap.

Be civilised ye, jangan lupa basuh lepas masak.

Enjoy!
Kalau broth udon betul I seriously don't know how to do it. Dia guna ikan lah apa lah. Nanti ada masa cuti2 baru belajar. Ni express style standard makan sorang2 duduk kolej. Try lah balik rumah nanti. Kelp tu maybe boleh cari dekat oriental store mana2 tak tau nak replace dengan apa.

0 comments:

Post a Comment

 
Powered By Blogger