Okonomiyaki!

Hi. Post kalini nak cerita pasal breakfast okonomiyaki. Tak tau lah orang Jepun makan okonomiyaki tapi bila kita ada makanan melantak je lah bila2 pun. Okay jom tengok steps dia. I use recipe from youtube channel Seonkyong Longest.

Bahan utk batter: Tepung, potato starch, baking powder, garam, telur 2.
Bahan utk content dia: cabbage, spring/green onion idk, dengan apa2 ikut suka (I use udang bcus I only have that)

1. BATTER
Potong cabbage dlm suku sebulat tadi tu dengan 2 spring onion.

1 cup tepung, sikit je potato starch, garam secubit, baking powder secubit.

3/4 cup dashi (This is not the actual dashi, I use substitute for dashi: Chicken stock, fish sauce, oyster sauce, soy sauce)

Masukkan dashi tadi (Make sure dah sejuk kalau tak dia jadi mengarut) kacau sampat xde bulat2 dah.

Masukkan cabbage dengan spring onion pastu kacau (jgn smpai hilang batter tu, agak2 je cabbage tu tak guna semua pun).

Masuk lah kan telur dengan apa2 yang kita suka.

Panaskan minyak banyak sikit sebab besar kan nak ratakan.

Ratakan sampai rata lah, and cover kalau ada lid. Masak api medium je, dalam 5-7 minit setiap belah.

Then terbalikkan, flip straight from kuali pun okay. I use 2 senduk and fail. Terbelah pulak tapi xpe cover masa makan nanti. Cucuk sikit dengan lidi ke chopstick ke, sampai tak ada batter melekat.

I try my best nak cover since I don't have lid T_T.


2. OKONOMIYAKI SAUCE

Okay dah siap main dish dia. Nak buat garnish dia kena ada kewpie mayonis, katsuobushi, okonomiyaki sauce, dengan chopped spring onion sikit je. From that I don't have the okonomiyaki sauce so I have to make it. This is from Just One Cookbook website.

4 sudu ketchup, 3 sudu sos worcestershire (idk wth is this sauce, it happen to exist at the local store), 2 sudu sos tiram, 1 stgah sudu gula.

Kacau je semua tu senang je.

Siap sos dia.


3. DASHI REPLACEMENT

Tadi kan masa buat batter tu dia guna dashi kan? But I don't have dashi sebab tak cukup bahan so I google some of the alternative and I found one in Forking Foodie website. Steps dia camni.

1 sudu sos tiram, 1 sudu teh light soy sauce dengan 1 sudu fish sauce. Tu chicken stock tak habis guna dulu.

Buat 500ml chicken stock using kiub je (I didn't measure accurately pun, just agak2 kasi dia not really concentrated).

Biar dia sejuk betul2 baru masukkan dalam batter tu.

Jangan lupa basuh dulu baru pegi sebok menghias okonomiyaki tu.

4. EAT TIME

Okay semua dah siap. Ni bahan untuk garnish, Katsuobushi and kewpie ofkos beli but siapa pandai buat buah lah (Katsuobushi mcm impossible je). The cabbage tu extra je I didn't use it pun.



Spread okonomiyaki sauce dulu letak lah banyak2 pun sedap je.

Pastu main2 lah dengan kewpie nie. For me I like letak banyak2.

Kewpie sangat lain dengan mayo biase so make sure cari.

Siap main dengan kewpie.

After that, letaklah katsuobushi or bonito flakes ni.

Garnish with spring onion. Tak nak pun takpe

Enjoy my breakfast. Serius banyak kot benda ni, sampai petang pun tak habis.

1 comments:

  1. Agak2 berapa lama kau spend utk buat ni subhanallah

    ReplyDelete

 
Powered By Blogger