Buldak!

Korean: 불닭
English: Fire Chicken
Recipe by Maancghi

Hello. This time buldak! Jeles tengok orang pegi mr dakgalbi, so I decide to do it myself. Suprisingly, I did it few time and memang senang. Kalau boring time sem break sila lah buat. Just bahan tu kena cari lah sikit. Online byk kot rasanya.

Bahan nak buat paste dia:
1/2 cup Hot Pepper Flakes
2 Tbsp Gochujang (Hot Pepper Paste)
1 Tbsp Soy Sauce
2 Tbsp Minyak
1/3 cup honey
6 cloves bawang putih
2 Tbsp minced halia (but I use paste sebab malas huehue)
1/2 tsp lada hitam

Mula2 potong dada ayam bite size dengan mince kan bawang putih.

HPP dgn HPF lebih kurang banyak tu.

Mixkan semua bahan tu dalam satu mangkuk.

Gaul sampai HPF betul2 dah rata dalam tu.

Pastu kita masuk lah kan ayam gaul2 nak pakai tangan pun sila lah.

Panaskan pan, minyak dalam 1 sudu api medium. Dah panas tu masukkan ayam.

Paste yang melekat2 tu kacau dengan air. Air tu perlu sebab nak bagi time ayam tu masak. So kalau nak skip part ni pun, sila tambah sikit air dekat dalam pan tu.

Dah masukkan air, kacau sampai semua mix sama pekat.

Dengan api medium tu terbalik2 lah kan ayam sampai masak. Jangan duk kacau sampai hancur pulak. Masak sampai paste dia dah gelap2 sikit.

Jejeng dah siap. Masukkan dalam tray utk bake pulak. Kalau ikut maangchi dia pakai cast iron pan yg boleh masuk over terus but i dont have that.

This time letaklah cheese banyak2. I suggest mozarella. Letak lah bergenggam2 xde siapa2 marah.

Let's bake for 15 minutes mcm tu. Temp dalam 200 degree C.

Again, sementara tunggu silalah basuk jangan tinggal. Basic rule utk masak ye.

Jjang! Siap2. Bake sampai jadi lebih kurang mcm tu. Jangan hangus pulak. Jom hias2 sikit. 

Jom makan sambil tengok running man :D



Mozarella mmg terbaik makan dengan spicy chicken.



See senang kan? Lebih kurang stgah jam to 45 minutes boleh la kot siap. Kira cepat lah tu. Siapa try share nanti gambar ye. Series mudah benda ni. Wait for my next dish haha,

2 comments:

  1. Tapi persoalannya sedap ke tak?? Jk weehee

    ReplyDelete
  2. weyh berani kau mempersoalkan haha sumpah la sedap susah aku masak x sedap doe boleh tanya org lain plis

    ReplyDelete

 
Powered By Blogger